De software maakt analyses en legt metabolische verbanden.
Het cardiovasculaire systeem, ook wel bloedsomloop genoemd, omvat het hart, de bloedvaten en het bloed, die gezamenlijk zorgen voor de circulatie van bloed door het lichaam en de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de organen. Het stelsel is essentieel voor het handhaven van de homeostase in het lichaam. Problemen in dit systeem komen veel voor, door verschillende factoren, zoals ongezonde leefgewoonten, genetische aanleg, ouderdom, en onderliggende medische aandoeningen en kunnen leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, zoals bijvoorbeeld hartfalen of perifere vaatziekte. Door het meten van specifieke parameters binnen deze groep, kun je preventief maatregelen nemen om risico's vroegtijdig te identificeren en daarmee de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen of voorkomen.
Bij onze metingen richten we ons op specifieke parameters die cruciaal zijn voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Zo meten we onder andere de systolische en diastolische bloeddruk, wat inzicht geeft in de kracht waarmee het hart bloed door de bloedvaten pompt en de weerstand die de bloedvaten bieden. Daarnaast analyseren we de hartprestatie en het hartvolume, evenals de elasticiteit en weerstand van de slagaders. Deze laatste parameters zijn met name belangrijk om vernauwingen van de bloedvaten (zoals bij stenose) of stijfheid (zoals bij aderverkalking) te identificeren.
Andere belangrijke metingen zijn de hemoglobine zuurstofverzadiging en het zuurstoftransport, die ons informatie geven over hoe efficiënt zuurstof door het bloed naar de weefsels wordt vervoerd. We kijken ook naar de hartvariabiliteit, een maatstaf voor de veerkracht van het hart en het autonome zenuwstelsel, evenals veranderingen in het bloedvolume door middel van een fotoplethysmogram, wat ons helpt om de doorstroming in perifere bloedvaten te beoordelen.
Door al deze factoren in kaart te brengen, kunnen we een gedetailleerd beeld schetsen van de gezondheid van jouw cardiovasculaire systeem. Met deze inzichten kunnen preventieve maatregelen worden genomen om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen. Deze metingen bieden jou de mogelijkheid om proactief aan je cardiovasculaire gezondheid te werken.
Het autonoom zenuwstelsel, ook wel het vegetatieve zenuwstelsel genoemd, is het deel van het zenuwstelsel dat onbewuste functies van het lichaam regelt. Dit systeem werkt continu op de achtergrond en zorgt ervoor dat vitale processen zoals ademhaling, hartslag, spijsvertering en bloeddruk optimaal verlopen zonder dat we daarover hoeven na te denken. Het bestaat uit twee hoofdonderdelen: Het sympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd in situaties van stress, spanning of gevaar en zorgt ervoor dat ons lichaam klaar is voor actie door o.a. het verhogen van de hartslag, het versnellen van de ademhaling en het mobiliseren van energie. Het parasympathisch stelsel is verantwoordelijk voor de "rust-en-herstelreactie". Dit systeem helpt het lichaam om te ontspannen, energie op te slaan en zich te herstellen na inspanning.
Voor een optimale gezondheid is het van groot belang dat deze twee systemen in balans zijn. Wanneer het sympathische en parasympathische zenuwstelsel goed samenwerken, functioneren je organen, cardiovasculair systeem en immuunsysteem optimaal. Bovendien speelt deze balans een essentiële rol in je vermogen om stress te beheersen. Een disbalans, waarbij één van de systemen te veel domineert, kan echter leiden tot uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals chronische stress, slapeloosheid, hoge bloeddruk, verminderde weerstand en zelfs een verstoorde mentale gezondheid.
De metingen hebben betrekking op sympaticus en parasympaticus. Analyses worden gedaan m.b.t. stressniveau, vermoeidheids- en energielevel, belasting, herstelcapaciteit, relatie hart met zenuwstelsel, aanpassingsvermogen aan stress, mate van emotionele en fysieke activatietoestand van het centraal en autonoom zenuwstelsel.
Door deze analyses kunnen we je helpen bij het identificeren van mogelijke disbalansen in je zenuwstelsel en gericht advies geven om jouw gezondheid en welzijn te optimaliseren. Of het nu gaat om het verminderen van stress, het verbeteren van je energieniveau of het versterken van je herstelcapaciteit.
Met microcirculatie wordt de mate van weefseldoorbloeding door de allerkleinste capillaire ‘haarvaatjes’ bedoeld. Dit zijn belangrijke gegevens om te kunnen beoordelen of de weefsels voldoende voorzien worden van o.a. voedingstoffen en zuurstof en of er voldoende afvoer van allerlei metabolische afvalstoffen (bv lactaat) plaatsvindt. Microcirculatie speelt een sleutelrol bij het herstel van weefsel en het genezingsproces van wonden. Aandoeningen zoals diabetes, arteriosclerose en hypertensie kunnen de microcirculatie negatief beïnvloeden. Een goede evaluatie van de microcirculatie kan helpen om vroegtijdig problemen te identificeren en tijdig interventies te treffen om weefselbeschadiging en systemische complicaties te voorkomen. Deze bepalingen worden voor ieder ledemaat afzonderlijk bepaald, zodat eventuele problematiek gedetailleerd in kaart kan worden gebracht. De bloedstroom in de ledematen is een belangrijke indicator van de microcirculatie in het hele lichaam, inclusief de romp. Dit komt doordat de ledematen verder van het hart verwijderd zijn en daardoor gevoeliger kunnen zijn voor veranderingen in de doorbloeding. Wanneer er problemen ontstaan in de bloedcirculatie, zoals vernauwde bloedvaten of verminderde doorstroming, worden deze vaak als eerste zichtbaar in de ledematen. Denk hierbij aan koude handen en voeten, tintelingen of verminderde wondgenezing.
Metingen worden gedaan van de microcirculatie in alle ledematen, systematische vaatweerstand, systolische (stijfheid) index, cardiale output enzovoort.
De bloedstroom in de kleinste bloedvaten is afhankelijk van verschillende factoren zoals omgevingsfactoren, autonome regulatie enzovoort. Daarom kan het nodig zijn om op verschillende tijdstippen deze meting te doen.
De wervelkolom bestaat uit een complexe structuur die veel verschillende functies vervult. Het ondersteunt het lichaam, beschermt het ruggenmerg en is betrokken bij vrijwel elke beweging die we maken. Door de dagelijkse belasting en de vele bewegingsmogelijkheden, is de wervelkolom gevoelig voor overbelasting. Klachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, variërend van slechte houding, mechanische belasting, veroudering, slechte spierconditie, overgewicht, stress enzovoort.
Een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van voeding voor de gezondheid van de wervelkolom. Een gebalanceerd dieet draagt niet alleen bij aan sterke botten, maar ondersteunt ook de gezondheid van de tussenwervelschijven en de spieren rondom de wervelkolom. Essentiële voedingsstoffen zoals calcium, vitamine D en eiwitten zijn bijvoorbeeld nodig voor de opbouw en het behoud van sterke botten en gezonde weefsels. Goede voeding speelt dan ook een sleutelrol in het voorkomen van klachten en het bevorderen van een optimale conditie van de wervelkolom.
Tijdens de metingen wordt uitgebreid gekeken naar de gezondheid van de wervelkolom. Dit omvat onder meer het analyseren van de druk per afzonderlijke wervel en het identificeren van eventuele overbelasting per segment – van de cervicale wervels (nek) tot aan de thoracale (middenrug), lumbale (onderrug), sacrale (heiligbeen) en coccygeale wervels (staartbeen). Door deze gedetailleerde benadering kunnen we een nauwkeurig beeld krijgen van de conditie van de wervelkolom en eventuele knelpunten vroegtijdig opsporen. Dit stelt je in staat om passende interventies toe te passen, zodat je met meer bewegingsvrijheid en minder klachten kunt blijven bewegen.
De biomassa (lichaamssamenstelling) meting, geeft een uitgebreid inzicht in de verhoudingen tussen verschillende componenten van het lichaam en hun invloed op jouw algehele gezondheid. In tegenstelling tot enkel het meten van gewicht of het berekenen van de Body Mass Index (BMI), biedt een analyse van de gehele lichaamssamenstelling een veel gedetailleerder beeld van de gezondheidstoestand. Door inzicht te krijgen in de samenstelling van het lichaam, zoals de verdeling tussen vet- en spiermassa, intra- en extracellulair water, botmineralen en de hoeveelheid metabolisch actieve lichaamscellen, kunnen specifieke gezondheidsrisico's veel nauwkeuriger worden geïdentificeerd. Zo kan bijvoorbeeld een te hoge viscerale vetmassa – vet dat zich rond de organen ophoopt – een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 aangeven. Daarentegen kan een hoge spiermassa bijdragen aan een gezond metabolisme en betere fysieke prestaties.
Naast het meten van deze componenten wordt ook het basaal metabolisme in kaart gebracht. Dit is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om levensprocessen in stand te houden zoals orgaanfuncties en lichaamstemperatuur. Deze waarde is nuttig bij het beoordelen van de algemene gezondheid en de werking van het metabolisme, maar ook voor gewichtsbeheersing en voedingsbehoeften. Een andere belangrijke parameter is de Phase Angle, een indicatie van de gezondheid en integriteit van de cellen. Een hogere Phase Angle wordt vaak geassocieerd met een betere algehele gezondheid en een grotere vitaliteit.
Het meten van de biomassa kan helpen om inzicht te krijgen in jouw algemene gezondheidstoestand. Het meten van de verhouding tussen vetmassa en vetvrije massa biedt waardevolle informatie over de risico's op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes type 2, en hart- en vaatziekten. Voor mensen met een actieve levensstijl of sporters is de lichaamssamenstelling ook belangrijk bij het monitoren van herstel na blessures. Een goede vochtbalans is cruciaal voor de algehele gezondheid, sportprestaties en herstel. Naarmate mensen ouder worden, neemt de spiermassa vaak af (sarcopenie). Het vroegtijdig monitoren kan helpen om veranderingen te identificeren en preventieve maatregelen te nemen.
Deze gedetailleerde analyse vormt de basis voor gerichte en effectieve maatregelen om de gezondheid te verbeteren, zoals het aanpassen van voeding, het verhogen van lichamelijke activiteit of het optimaliseren van de leefstijl. Met deze inzichten kun je jouw gezondheid op een diepgaander niveau begrijpen en beter inspelen op wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.
De sectie "Belangrijke Fysiologische Indicatoren" in het meetrapport biedt een uniek inzicht in de algehele gezondheid en balans van het lichaam. Naast de gedetailleerde overzichten van de vijf hoofdgroepen van metingen, omvat deze analyse tien essentiële fysiologische aspecten. Deze aspecten omvatten onder andere stressniveau, vermoeidheid, herstelcapaciteit, prestatievermogen en hydratatiebalans. Elk van deze onderdelen wordt beoordeeld en voorzien van een score van 1 tot 10, wat een helder overzicht geeft van zowel sterke punten als verbeterpunten. Dit maakt het gemakkelijk om in één oogopslag te zien waar het lichaam in balans is en waar extra aandacht nodig is.
Fysiologische indicatoren zoals stresslevel, vermoeidheidsniveau, herstel en prestatie zijn van cruciaal belang voor zowel sporters als mensen die streven naar een gezonde levensstijl. Deze indicatoren bieden inzicht in hoe goed het lichaam reageert op fysieke- en mentale inspanning en hoe snel het lichaam zich herstelt. Het is essentieel voor het optimaliseren van lange termijn gezondheid en prestaties.
Zo laat dit voorbeeldrapport zien hoe goed dit persoon met stress omgaat en hoe effectief de herstelfunctie kan functioneren, dankzij een optimale zuurstofopname en circulatie. In dit voorbeeld zijn ook de bloeddruk, prestaties en lichaamssamenstelling uitstekend, wat wijst op een sterke fysieke basis. Tegelijkertijd onthult dit rapport ook verbeterpunten, zoals een lichte vermoeidheid en een kleine onbalans in de vochtregulatie. De wervelkolom vertoont met name op specifieke punten in de nek- en borstwervels een laag risico op overbelasting. Hoewel het risico beperkt is, is er zeker ruimte voor verbetering om deze gebieden te versterken en op een betere manier te belasten.
Het aandacht geven aan jouw fysiologische indicatoren kan leiden tot positieve gezondheidseffecten op de lange termijn. Indicatoren zoals hartslagvariabiliteit en rusthartslag zijn niet alleen belangrijk voor atleten, maar ook voor mensen die een gezonde levensstijl willen behouden. Ze geven inzicht in de algehele toestand van het lichaam en kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.
Deze fysiologische inzichten helpen je nog beter te begrijpen hoe je lichaam functioneert en waar extra aandacht nodig is. Het zorgvuldig monitoren en aanpassen leidt tot een beter evenwicht tussen belasting en herstel, wat uiteindelijk resulteert in betere prestaties en een lager risico op fysieke en mentale overbelasting. Of je nu je energieniveau wilt verbeteren, je herstel wilt optimaliseren of simpelweg je algehele gezondheid wilt boosten.
©PROSCAN Health & Performance. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.