''Ontdek de bodyscan: Een Krachtige Tool!''

Revolutionair wetenschappelijk systeem voor nauwkeurige wereldwijde analyse van onze gezondheid

Deze bodyscan werkt op basis van wetenschappelijke metingen, analyses en fysiologische gegevens van een organisme. Het systeem verzamelt alle data door middel van geavanceerde technologieën zoals: 

Bio-electrische_impedantie (BIA),

Galvanische huidrespons (GSR),

Digitale Volume Puls Analyse (DVPA),

Hartritmevariabiliteit (HRV)

De software maakt hieruit begrijpelijke beelden, diagrammen en grafische afbeeldingen. Hiernaast kan de gehele data van de afzonderlijke metingen (ruwe data) ook zichtbaar gemaakt worden en door de professional beredeneerd worden.

Dit biedt waardevolle informatie omtrent de gezondheidstoestand en de functionaliteit van de persoon in kwestie. Deze parameters vormen een stabiele referentie ter controle (de basismeting) en ook ter bepaling van de ontwikkelingen binnen een bepaalde therapie, (follow-up).

De kwaliteit en het succes van onze bodyscan zijn bevestigd door internationale certificeringen (zoals CE en ISO 13485), wat aangeeft dat het apparaat voldoet aan strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen. In Europa en de Verenigde Staten is dit type medisch apparaat zo populair, omdat het uitgebreide lichaamsmetingen combineert met aanbevelingen op maat, wat de aantrekkelijkheid vergroot voor zowel sporters als mensen die hun gezondheid willen monitoren.

''Vooruitstrevende Technologie, 
Slimme Toekomst!''

Achtergrond

De kracht van een combinatie van vier wetenschappelijk gevalideerde technologieën

1. Bio-elektrische impedantie-analyse (BIA)

BIA is de meting van de weerstand van biologische weefsels tegen de stroom van een laagspanningsstroom. Het menselijk lichaam is samengesteld uit verschillende soorten weefsels, die verschillende niveaus van elektrische geleidbaarheid hebben. 

Bij de BIA-meting worden elektroden in de sensorische platen aan handen en voeten verbonden. Een kleine, veilige elektrische stroom wordt vervolgens door het lichaam gestuurd. Deze stroom beweegt gemakkelijker door bijvoorbeeld spierweefsel en water, omdat deze goed geleiden, maar wordt meer tegengehouden door vetweefsel, dat slechter geleidt. De weerstand die de elektrische stroom ondervindt (ook wel impedantie genoemd) wordt gemeten door het apparaat. Op basis van de mate van weerstand kan de software berekenen hoeveel water, spiermassa en vet zich in het lichaam bevinden. Uit de gemeten weerstand en aanvullende gegevens, zoals lengte, gewicht, leeftijd en geslacht, berekent de BIA-analyse het percentage lichaamsvet, de spiermassa, het totale lichaamswater en andere aspecten van de lichaamssamenstelling.

De resultaten van een BIA-meting geven informatie over het percentage lichaamsvet, de hoeveelheid spiermassa, het totale lichaamswater en andere parameters met betrekking tot de lichaamssamenstelling. Het wordt vaak gebruikt in de medische gezondheidszorg en fitnessindustrie om de gezondheid en het fitnessniveau van individuen te evalueren en te volgen.

BIA (Bio-elektrische Impedantie Analyse) is wetenschappelijk betrouwbaar en wordt vaak gebruikt als een methode om lichaamssamenstelling te meten.

Het meten van de lichaamssamenstelling is belangrijk omdat het een gedetailleerder beeld geeft van de verdeling van verschillende weefsels in het lichaam. Deze informatie is van grote waarde om een solide basis te creëren voor verdere analyse van de gezondheid en prestaties van het lichaam.

Conclusie

Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA) is een betrouwbare en snelle methode om de lichaamssamenstelling te meten, waaronder het percentage lichaamsvet, spiermassa, watergehalte en vetvrije massa. Door gebruik te maken van een zwakke elektrische stroom die door het lichaam wordt gestuurd, biedt BIA waardevolle inzichten in de balans tussen vet en spiermassa, wat cruciaal is voor het beoordelen van gezondheid en fitnessniveau.

BIA is een niet-invasieve, toegankelijke en relatief eenvoudige manier om regelmatig de veranderingen in lichaamssamenstelling te volgen. Dit maakt het een nuttig hulpmiddel voor sporters, mensen die willen afvallen of hun gezondheid willen optimaliseren en professionals in de gezondheidszorg.

BIA is vooral nuttig voor het monitoren van vooruitgang in lichaamssamenstelling en biedt een completer beeld van gezondheid dan enkel gewicht of BMI.

Wetenschappelijke referenties betreffende Bio-elektrische impedantie-analyse (BIA)

Innovative Anthropometric Model to Predict Visceral Adipose Tissue Without Resort to CT-Scan or DXA

Review summaries: Accuracy of bio electrical impedance analysis in estimation of extra cellular space in healthy subjects and in fluid retention states

Body Composition White paper: Bioelectrical impedance: General principles

2. De galvanische huidrespons (GHR) of electrodermal activity (EDA) 

De Galvanische Huidrespons (GSR) en Elektrodermale Activiteit (EDA) worden gemeten door een kleine elektrische stroom tussen twee elektroden. Deze metingen zijn gebaseerd op veranderingen in de elektrische geleidbaarheid van de huid, wat een directe fysiologische reactie is op externe prikkels. De respons wordt voornamelijk beïnvloed door het autonome zenuwstelsel.

Wanneer iemand bijvoorbeeld angst, stress of spanning ervaart, neemt de activiteit van het sympathische zenuwstelsel toe. Dit leidt tot verhoogde zweetproductie, zelfs in geringe mate, waardoor de geleidbaarheid van de huid verandert. Deze verandering is wat wordt gemeten bij GSR. De toename in zweetactiviteit, zelfs als deze onzichtbaar is, verhoogt de elektrische conductie van de huid. GSR is een goed gedocumenteerde, wetenschappelijk onderbouwde techniek die al tientallen jaren wordt gebruikt om fysiologische opwinding en emotionele reacties te meten.

Toepassingen van galvanische huidrespons

Galvanische huidrespons biedt waardevolle inzichten in verschillende fysiologische en emotionele processen, zoals bepalen van stressniveaus, slaapstoornissen, mentale vermoeidheid, onderzoek naar angstaandoeningen, evaluatie van dysautonomie en monitoring van cardiovasculaire risico's (hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten). Deze aandoeningen kunnen een grote invloed hebben op zowel onze fysieke- als mentale gezondheid, dus een betrouwbare meting van deze elementen is van essentieel belang. GSR biedt een nauwkeurige, objectieve manier om de fysiologische impact te meten. Dit kan nuttig zijn in klinische settings om aandoeningen te diagnosticeren, zoals burn-out of depressie. Ook kan GSR helpen bij het monitoren van de effectiviteit van behandelingen of interventies die gericht zijn op stressmanagement.

Daarnaast kan GSR worden gebruikt om andere emoties zoals angst, woede of spanning te detecteren, en om te begrijpen hoe het lichaam reageert op emotionele of cognitieve stimuli.

Fysiologische basis van galvanische huidrespons

GSR is sterk gerelateerd aan andere fysiologische parameters die worden beïnvloed door het autonome zenuwstelsel, zoals de hartslag en ademhalingsfrequentie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat GSR vaak een positieve correlatie heeft met deze andere metingen van fysiologische spanning, wat betekent dat het een betrouwbare indicator is van de algemene emotionele- en fysieke anticipatie van een individu.

GSR is met name gevoelig voor subtiele veranderingen in emotionele- en fysieke activatie, zelfs als deze niet bewust door een persoon worden waargenomen. Dit maakt het een uitstekende maat voor het vastleggen van verborgen of onbewuste reacties op prikkels, wat het waardevol maakt in tal van onderzoek- en klinische settings.

Conclusie

De galvanische huidrespons is een krachtige, wetenschappelijk gevalideerde techniek voor het meten van fysiologische lichaamsreactie op emotionele anticipatie en omgevingsstimuli. Het biedt nauwkeurige inzichten in de impact van stress en vermoeidheid. Het kan helpen bij de detectie van emoties zoals angst, nervositeit of spanning. Dankzij de positieve correlatie met andere fysiologische parameters, zoals hartslag en ademhaling, wordt GSR erkend als een betrouwbare indicator voor emotionele en fysieke gezondheid. Door deze gegevens te gebruiken, kan je gerichte interventies ontwerpen om stress en gerelateerde aandoeningen beter te beheren en te behandelen.

Wetenschappelijke referenties betreffende galvanische huidrespons

Repeatability of Measurements of Galvanic Skin Response, Interuniversity College for Health and Development, Graz, Austria 

Flow Visualization for Bioelectric Activity in Human Body Xavier Tricoche

Methods in the Neurobiology of Social and Personality Psychology. E. Harmon-Jones and J. Beer (Eds.) Guilford Press.

Sweat gland function: The sweat gland, how does it work and what factors affect sweat rate and composition? 
 

3. Digitale Volume Puls Analyse (DVPA)

Digitale Volume Puls Analyse is een hoogstaande techniek in de geneeskunde waarmee de vorm en dynamiek van de bloeddrukgolf wordt geanalyseerd. Bij elke hartslag trekt het hart samen en stuwt het bloed, samen met een polsgolf, door de bloedvaten. Deze polsgolf beweegt langs de wanden van de slagaders en weerspiegelt de drukveranderingen in het vaatstelsel.

Bij de Multiscan wordt de volume puls analyse uitgevoerd met behulp van een combinatie van sensoren die op niet-invasieve wijze de bloedcirculatie en andere fysiologische parameters meten. De bloeddrukgolf wordt gemeten door specifieke sensoren die de drukveranderingen in de bloedvaten waarnemen. Dit gebeurt via plethysmografie, waarbij veranderingen in het volume van bloed in de vaten worden gedetecteerd en omgezet in een polsgolf. De software analyseert vervolgens de perifere bloeddrukgolf en berekent met behulp van uitgebreide algoritmen de centrale bloeddrukgolf in de aorta. Dit geeft nauwkeuriger inzicht in de drukbelasting op de vitale organen, zoals het hart.

De centrale bloeddrukgolf in de aorta (de grote lichaamsslagader) geeft inzicht in belangrijke hemodynamische parameters zoals:

  • Perifere vaatweerstand: De weerstand die het bloed ondervindt in de kleinere bloedvaten, wat van invloed is op de bloeddruk en de doorbloeding van weefsels.
  • Centrale bloeddruk: De bloeddruk in de aorta, die meer informatie geeft over de belasting op het hart en de grote bloedvaten dan de conventioneel gemeten perifere bloeddruk.
  • Hartminuutvolume: Het totale volume bloed dat per minuut door het hart wordt rondgepompt, een maat voor de efficiëntie van de hartfunctie.
  • Compliantie van de vaten: De mate van elasticiteit van de bloedvaten, wat een belangrijke factor is in het vermogen van de slagaders om drukgolven te absorberen en te verzachten.

De analyse van de centrale bloeddrukgolf biedt daarmee waardevolle inzichten in de werking van het cardiovasculaire systeem. Afwijkingen in deze hemodynamische parameters kunnen een indicatie zijn voor cardiovasculaire risico's, zoals een verhoogde kans op hypertensie, hartfalen, of atherosclerose (aderverkalking). Hierdoor kan Digitale Volume Puls Analyse dienen als een vroege voorspeller van hart- en vaatziekten, waardoor gerichte preventieve maatregelen of behandelingen mogelijk worden.

Conclusie

Digitale Volume Puls Analyse (DVPA) is een geavanceerde en niet-invasieve meetmethode om de gezondheid van het cardiovasculaire systeem te evalueren. Door veranderingen in de bloedvolume-pulsatie te meten, biedt DVPA inzicht in belangrijke parameters zoals de arteriële stijfheid, de toestand van de vaatwanden en de bloedsomloop. Het is een waardevol hulpmiddel bij het opsporen van vroegtijdige risico’s op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en atherosclerose, voordat er zichtbare symptomen optreden.

De voordelen van DVPA liggen in de eenvoud, snelheid en nauwkeurigheid van de test, waardoor het breed inzetbaar is voor preventieve gezondheidszorg. Regelmatig gebruik van DVPA kan helpen bij het monitoren van de cardiovasculaire gezondheid en het nemen van tijdige interventies om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is vooral nuttig voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar kan ook nuttige informatie bieden voor atleten en mensen die hun algehele gezondheid willen optimaliseren.

Wetenschappelijke referenties betreffende Digitale Volume Puls Analyse 

Determination of age-related increases in large artery stiffness by digital pulse contour analysis, Department of Clinical Pharmacology, St. Thomas’ Hospital, Centre for Cardiovascular Biology and Medicine

Contour analysis of the photoplethysmographic pulse measured at the finger, Journal of Hypertension, 24:1449–1456

Comparison of Invasive vs Noninvasive Pulse Wave Indices in Detection of Signifi cant Coronary Artery Disease: Can We Use Noninvasive Pulse Wave Indices as Screening Test, Department of Cardiology, ² Department of Clinical Pharmacology, Nizam’s institute of medical sciences, Hyderabad, Andhra Pradesh

Independent Determinants of Second Derivative of the Finger Photoplethysmogram among Various Cardiovascular Risk Factors in Middle-Aged Men Toshiaki OTSUKA1), Tomoyuki KAWADA1), Masao KATSUMATA1), Chikao IBUKI2), and Yoshiki KUSAMA

Assessment of Vascular Aging and Atherosclerosis in Hypertensive Subjects: Second Derivative of Photoplethysmogram Versus Pulse Wave Velocity Luiz A. Bortolotto, Jacques Blacher, Takeshi Kondo, Kenji Takazawa, and Michel E. Safar
 

 

4. Hartritmevariabiliteit (HRV)

HRV, ook wel hartslagvariabiliteit, is de variërende interval tussen hartslagen. Deze interval van hartslag tot hartslag varieert voortdurend. Hoewel het slechts een kwestie is van milliseconden, is er altijd een klein verschil.

De onderstaande illustratie geeft een hartritmevariabiliteit weer tussen vijf hartslagen op een elektrocardiogram (ECG). De RR-intervallen verwijzen naar de tijdsintervallen tussen opeenvolgende R-golven. De R-golf is het hoogste punt van de QRS-complexen, die de elektrische activiteit van de hartkamers tijdens de samentrekking weergeven. Je kunt aan de omcirkelde waarden van de RR-intervallen (ms) zien dat de interval tussen de hartslagen constant varieert, ook al is het maar een kwestie van enkele milliseconden. De T-golf vertegenwoordigt tenslotte het herstel van de hartkamers (repolarisatie) na de contractie. Dit is de fase waarin de hartkamers zich voorbereiden op de volgende samentrekking. In opvolging van de volgende samentrekking vertegenwoordigt de P-golf de depolarisatie van de hartboezems, wat betekent dat de elektrische impuls door beide hartboezems gaat en ervoor zorgt dat deze samentrekken en opnieuw bloed in de hartkamers pompen.

Terwijl men vroeger dacht dat deze verschillende intervallen duidden op een verhoogd risico op hartklachten, zijn onderzoekers van het HeartMath Institute tot het inzicht gekomen dat dit juist duidt op een fysiek en emotioneel sterk en veerkrachtig hart.

De variabiliteit in hartslag is het gevolg van een synergetische werking van de twee delen van ons autonome zenuwstelsel. Om dit goed te kunnen interpreteren is het belangrijk enige kennis te hebben van de werking van het zenuwstelsel.

Ons zenuwstelsel is onderverdeeld in het sympathisch en het parasympathisch zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is het deel dat de organen aanstuurt en aanzet tot actie, zodat deze hun functie gaan vervullen. Het parasympathische zenuwstelsel doet exact het tegenovergestelde en brengt de organen tot rust, zodat deze zich kunnen herstellen na deze activiteit. Beide delen van het zenuwstelsel werken voortdurend in interactie met elkaar én de leefomgeving, waarop voortdurend moet worden geanticipeerd. Je kan beide delen vergelijken met het gaspedaal van een auto (sympathische deel) en een rempedaal (parasympathische deel)

Onze ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol bij het beïnvloeden van onze HRV. Wanneer je inademt, activeer je het sympathische zenuwstelsel, bij uitademing activeert het parasympatische zenuwstelsel. Door bewust en gecontroleerd te ademhalen, oefen je controle uit over je zenuwstelsel en kun je dus je HRV beïnvloeden. Wanneer je beschikt over een hartmonitor van HeartMath, kun je in de app zien hoe groot de invloed van je ademhaling is.

Beide delen van het zenuwstelsel beïnvloeden het hart. Het sympathische zenuwstelsel versnelt de hartslag, terwijl het parasympathische zenuwstelsel deze vertraagt na actie. Ze werken samen om de cardiovasculaire activiteit te optimaliseren, zodat het hart goed in staat is te reageren op omgevingsfactoren.

Stel je voor: in barre en primitieve omstandigheden moest ons lichaam zich voortdurend aanpassen. Tijdens de jacht waren grote inspanningen nodig, met afwisseling van stress en rust. Je kunt je dus wel voorstellen dat een hoge hartritmevariabiliteit wijst op een sterke veerkracht van de hartfunctie. Hoe groter de hartvariabiliteit, hoe sterker en veerkrachtiger het hart is en hoe beter deze in staat is te anticiperen op omgevingsfactoren.

Daarentegen kan een extreem lage hartritmevariabiliteit wijzen op een disbalans in je autonome zenuwstelsel, wat enkele nadelige gevolgen kan hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Denk hierbij aan een verhoogd stressniveau, verminderde weerstand tegen ziektes, verhoogde kans op hart -en vaat ziektes, een verhoogde kans op depressie, angststoornissen en een slechtere emotionele veerkracht, een verminderd concentratievermogen, geheugenproblemen en een verminderd probleemoplossend vermogen.

De mate van hartvariabiliteit kan je zelf positief beïnvloeden

Zo is aangetoond dat regelmatig herhaalde ademhalingsoefeningen (zoals hartcoherentie) en lichaamsbeweging de variabiliteit op termijn vergroot. Ontspanningstechnieken (zoals meditatie en mindfulness) en goede slaapkwaliteit helpen ook om een HRV te verbeteren.

Dagelijkse toepassing

Wanneer je je hartslagvariabiliteit meet en daarin progressie boekt, zijn veelgehoorde verbeteringen: Toename van mentale veerkracht, vermindering van stress, sneller herstel na fysieke training, verbetering van slaap, betere mentale prestaties en meer motivatie en wilskracht.

Conclusie

Hartritmevariabiliteit (HRV) is een belangrijke indicator van de balans in je autonome zenuwstelsel en kan waardevolle informatie bieden over je algehele fysieke en mentale gezondheid. Een hoge HRV wijst op een goede veerkracht en het vermogen van je lichaam om effectief om te gaan met stress, sneller te herstellen van inspanning, en betere slaap en cognitieve prestaties te ondersteunen. Daarentegen kan een lage HRV wijzen op verhoogde stressniveaus, verminderde weerstand, slechter herstel en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en mentale klachten.

Het regelmatig meten en monitoren van je HRV kan je helpen bewuster om te gaan met stressmanagement, trainingsherstel en je algehele welzijn. Door een gezonde levensstijl met voldoende beweging, slaap en ontspanning na te streven, kun je je HRV verbeteren en daarmee je fysieke en mentale veerkracht versterken.

©PROSCAN Health & Performance.  Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.